Elektroensefalografi, EEG Cihazı Nedir?
Uyku evrelerini araşıtırken uyku hakkında bilinenlerin tespitinde Elektroensefalografi (EEG), göz küresi hareketlerini inceleyen elektrookülogram (EOG) ve kas tonusu, sinirleri inceleyen elektromiyogram (EMG) tıbbi teknolojileri büyük katkısının olduğu gerçeği ile karşılaştım. Uyku evreleri REM ve NREM hakkında bilgileri toparlamadan bu konuda yapılan çalışma şartlarına bir bakalım istedik.Bilim uyku ile ilgili pek çok soruya cevap aramakta ve son yıllarda uyku hakkında ve uykunun evreleri hakkında elde edilen bilgilerin tespit edilmesinde beyin elektrik dalgalarını inceleyen Elektroansefalogram cihazaları, Elektroensefalografi yöntemleri kısaca EEG ‘in önemli katkısı olmuştur. Halk arasında beyin elektrosu çekme, eeg filmi olarak ifade edilen EEG çekiminin amacı, beyin çalışırken beyin hücreleri tarafından oluşturulan elektrik akımlarını değerlendirerek, beynin hangi bölgesinde normal olmayan elektrik dalgası görüldüğünü tespit etmektir
Elektroansefalogram nedir? EEG Nedir?
Beynin doğal işlevi sonucu düşük şiddetli ve sürekli elektrik akımı üretir, oluşan bu biyoelektrik gerilimini inceleyen siteme Elektroansefalogram, sonuçları büyüterek yazılması veya kaydedilmesi yönteme elektroensefalografi denilir.
EEG Cihazı – Elektroansefalogram Cihazı
Beyinde çeşitli nedenlerle oluşan hastalıklara ait bulgular elde etmek için kullanılan EEG cihazı insan kafasının çeşitli yerlerine yapıştırılan, aynı anda kayıt yapabilen 8, 16 veya daha fazla amplifikatörler ile beyinden alınan sinyalleri yükselterek kâğıt üzerine yazdırırlar. Böylece beyin dalgalarının voltaj zaman grafiği elde edilir. EEG çekimi yeni doğan bebekten başlayarak her yaştaki kişiye uygulanabilir. Normal EEG, Rutin EEG yaklaşık yarım saat, Uyku-Uyanıklık EEG yaklaşık 1 saat, bazen 3 saat, gece boyu veya 24 saat süren ağrısız, risksiz ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Kafatasına takılan elektrotlar yerleşimi büyük önem taşımakta kafa üzerinde beynin sağ ve sol lobları dikkate alınarak simetrik olarak yapıştırılması sonuçlar açısından önem taşır. EEG çekimi yöntemiyle, epilepsi hastalığı teşhis ve tipinin tespiti, beyinle ilgili diğer paroksismal hastalıklar, kafa içi yer kaplayan süreçler, ensefalitler, serebro-vasküler hastalıklar, komalar ve metabolik hastalıklar, kafa travmaları ve uyku ile ilgili hastalıkların incelenmesi, beyin lezyonlarının, tümörlerinin, infarktüslerinin, enfeksiyonlarının, ve epileptik aktivitenin, psikozların , beyin ölümünün ve Beynin elektriksel aktivitesini bozan her türlü hastalığın tanısında kullanılabilir. Epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verilecek olan inceleme yöntemi EEGdir. <strong>EEG Kayıt Çeşitleri:</strong> Normal EEG çekimi uygulamaları süre ve durum farklılıkları olan inceleme planlarına göre çeşitlendirilmektedir. Uyanık EEG, (Rutin EEG) Uyku EEG, Uyku-Uyanıklık EEG, 1-3-8 Saatlik EEG Monitorizasyon, Tüm Gece EEG ve 24 saat ve daha uzun süreli EEG Monitorizasyon olarak ayrılmaktadır.
EEG Neden kullanılır?
Daha çok şüphelenilen bazı hareket veya nöbet benzeri durumlarda eşzamanlı EEG değişiklikleriyle karşılaştırıp karar verebilmektir. Ayrıca, bazen beklenilmediği halde karşılaşılabilecek bazı hareketlerin EEG ile ilişkisini netleştirmede faydalı olur. Tüm gece video eeg; uyku eeg Gece, uykusunda bütün gece 6-8 saat süreyle yapılan bir araştırmadır. Özellikle uykuda epilepsi nöbetleri tanımlanan hastalarda doğrudan tüm gece süresince uykuda EEG incelemeleri istenebilir. Özetle,EEG, ElektroEnsefaloGrafi kısaltmasıdır. Beynin biyoelektrik aktivitesini incelemek için kullanılır. Elektroansefalogram beynin oluşturduğu düşük dalga biyoelektrik düzeni ölçme, Elektroensefalografi beynin değişik bölgelerindeki elektrik dalgalarının ölçüm sonuçlarını kaydetme-yazma denilmektedir. EEG ile çeşitli beyin fonksiyonel durumunun ölçümleri ile çeşitli beyin hastalıkların teşhisi yapılmaktadır.